Avevita klinika

Dažniausiai pasitaikančios ligos

Atgal
Salmoneliozė

Salmoneliozė – tai ūminė žarnyno infekcija, sukeliama salmonelių, pasireiškianti karčiavimu, intoksikacija. Salmoneliozę sukelia judrios Salmonella rūšies bakterijos.

Gamtinis daugumos sukėlėjų rezervuaras yra žmogus ir įvairūs gyvūnai. Sukėlėju užsikrečiama per maistą, vandenį. Salmonelioze užsikrečiama valgant sirgusiųjų gyvulių skerdieną, jei jų mėsa buvo netinkamai apdorota ar laikoma (ypač vasarą), blogai kulinariškai paruošus mėsos produktus. Neretai salmoneliozės priežastimi būna užkrėsti pieno produktai, kiaušiniai. Infekcijos šaltiniu gali būti nesilaikantis higienos taisyklių salmonelių nešiotojas.

Salmonelioze dažnai suserga grupė žmonių, kurie valgė tą patį užkrėstą produktą. Ši liga dažnesnė vasarą. Salmonelės gana atsparios, ilgai išsilaiko vandenyje, mėsoje, piene ir kituose maisto produktuose, nežūsta juos džiovinant, sūdant, rūkant. Karštyje žūsta greitai, tačiau stambius mėsos gabalus tenka virti apie 2 val. Žūdamos salmonelės išskiria endotoksiną. Endotoksinas greitai suyra aukštesnėje nei 70 C temperatūroje.


Simptomai

  • Galvos skausmas;
  • Pykinimas;
  • Viduriavimas;
  • Karščiavimas;
  • Pilvo skausmas;
  • Vėmimas;
  • Šaltkrėtis;
  • Raumenų skausmas;
  • Išmatos su gleivėmis ir krauju;
  • Dvokiančios, vandeningos išmatos.

 

Diagnostika

  • Įtarus salmoneliozę, būtina kreiptis į gydytoją;
  • Iš ligos istorijos, apžiūros duomenų gydytojas paneigs kitus susirgimus, taip pat ir chirurginius, galimą apsinuodijimą, alergiją maistui;
  • Gydytojui padės informacija apie įtartiną maistą, laiką, prieš kiek jis suvartotas;
  • Salmoneliozės patvirtinimui svarbus sukėlėjo išskyrimas iš išmatų, vėmalų, skrandžio išplovų, kraujo, šlapimo. Taip pat gali būti tiriamas maistas, jo gamybai naudoti pusfabrikačiai, nuoplovos nuo įvairių įrenginių ir daiktų, kurie įtariami kaip infekcijos perdavimo faktoriai;
  • Salmoneliozės diagnostikai naudojamos ir serologinės reakcijos – antikūnų prieš salmoneles nustatymas kraujo serume.

Gydymas

  • Svarbu skubiai šiltu vandeniu plauti skrandį, pradėti atstatyti prarastus skysčius ir elektrolitus;
  • Įvertinus prarastą, prarandamą toliau vemiant bei viduriuojant skysčių kiekį ir fiziologinį skysčių poreikį, skiriami geriami ar lašinami į veną druskų tirpalai;
  • Ligoniui skiriama tausojanti dieta.

Profilaktika

  • Salmoneliozės profilaktikai vakcinos nėra;
  •  Visi maisto produktai prie kurių lietėsi žalia mėsa, žali kiaušiniai gali būti užteršti salmonelėmis. Kad sumažėtų užsikrėtimo salmonelioze rizika, rekomenduojama:
  1. Gerai išvirti ar iškepti gyvūninės kilmės produktus;
  2. Maistą gaminti taip, kad bakterijos, esančios žaliuose produktuose, nepatektų į jau paruoštą maistą, todėl būtina plauti rankas, įrankius, stalų paviršius, lenteles, ant kurių buvo dorota žalia mėsa, paukštiena;
  3. Žalią mėsą, daržoves ar pagamintus produktus pjaustyti ant atskirų lentelių;
  4. Stengtis, kad šaldytuve laikomi pagaminti maisto produktai nesiliestų su žaliais;
  5. Nevartoti suskilusių ar nešvarių kiaušinių;
  6. Neragauti ir nevalgyti žalios mėsos, faršo;
  7. Visada nusiplauti rankas (rekomenduojama su muilu) prieš maisto gaminimą ir kiekvieną kartą po žalios mėsos dorojimo, pasinaudojus tualetu, po sąlyčio su gyvūnų, ligonių išmatomis;
  8. Saugoti maistą nuo graužikų;
  9. Negaminti maisto, jei viduriuojate;
  10. Pajutus pirmuosius ligos požymius (pykinimą, vėmimą, viduriavimą, pilvo skausmus, karščiavimą), nesigydyti patiems, o kuo skubiau kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Į viršų