Avevita klinika

Dažniausiai pasitaikančios ligos

Atgal
Skrandžio vėžys

Skrandžio vėžys. Dažniausiai vėžys formuojasi iš skrandžio liaukų. Tuomet jis vadinamas adenokarcinoma.  Šis tipas sudaro apie 95 proc. visų skrandžio vėžių. Dažniau sega vyresnio amžiaus žmonės bei vyrai.

 

Priežastys ir rizikos veiksniai

  • Helicobacter pylori (H. pylori) infekcija. Helicobacter pylori yra bakterija, gyvenanti skrandžio paviršių dengiančiame gleiviniame sluoksnyje. H. pylori užsikrečiama dažniausiai jau vaikystėje ir infekcija, jei negydoma, gali trukti visą gyvenimą.
  • Nitratai ir nitritai – azoto junginiai, kurie yra karcinogenai, sukeliantys skrandžio vėžį. Daugiausia šių medžiagų yra sūdytuose bei rūkytuose produktuose.
  • Rūkoriai 2 kartus dažniau serga skrandžio vėžiu nei nerūkantieji.

 

Simptomai ir požymiai

  • Vienas iš ankstyvųjų skrandžio vėžio požymių yra mikroskopinis kraujavimas, jaučiamas rėmuo, nedidelis diskomfortas pilve.
  • Kiti skrandžio vėžio simptomai būdingesni pažengusiai ligai:
    - diskomfortas viršutinėje vidurinėje pilvo dalyje,
    - juodos, primenančios dervą, išmatos;
    - vėmimas po valgio, su kraujo priemaiša;
    - nuovargis ir silpnumas;
    - nepaaiškinamas svorio kritimas;
    - pilnumo pojūtis pavalgius, kai suvalgyta mažiau nei įprasta.

 

Gydymas

  • Paliatyvus gydymas. Šiuo gydymu siekiama palengvinti simptomus, pasiekti komfortą.
  • Vėžio gydymo galimybės:

operacinis. Dažniausiai taikomas gydymas.

- chemoterapija. Tai medikamentai, kurie padeda sunaikinti vėžines ląsteles.

- radioterapija. Ne taip kaip chemoterapiniai vaistai, rentgeno spinduliai veikia ne visą organizmą, o lokaliai.

- antibiotikoterapija. Pacientai, kuriems nustatyta su H. pylori susijusi skrandžio limfoma gali būti gydomi antibiotikais, sunaikinančiais bakteriją.

 

Profilaktika
Profilaktikos priemonės gali padėti sumažinti riziką.
- reikia vartoti daug vaisių ir daržovių, kuriuose daug vitamino C ir karotino. Šių medžiagų gausu tamsiai žaliose, geltonuose ir oranžiniuose vaisiuose ir daržovėse;
- vengti nitratų ir nitritų. Jų gausu rūkytose dešrose, saliami dešroje, rūkytuose kumpiuose ir kt.;
- nerūkyti, riboti alkoholio suvartojimą.


Į viršų

Susijusi informacija